Đề thi thử vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2018 có đáp án – Số 6

4.8 (95%) 4 votes

Đề thi thử vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2018 có đáp án – Số 6
Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words.

  1. A. ready                    B. please                     C. Easter                     D. beach
  2. A. amount                B. shout                       C. round                      D. route
  3. A. notice                   B. rock                         C. respond                  D. comic

Choose the best answer among A, B, C, or D that best completes each sentence.

  1. I cannot visit him because I don’t know where……
    A. does he live                    B. he lives             C. did he live            D. he will live
  2. Jane and her sister enjoy……in the summer.
    A. go fishing                        B. to go fishing           C. going fishing          D. to go fish
  3. She asked me…..
    A. if I like pop music or not             B. whether 1 like pop music or not
    C. if I like pop music or no             D. whether I liked pop music or not
  4. ……possible that scientists will someday release the energy stored in water.
    A. That is                             B. That it is                 C. It is                                     D. To be
  5. About 400 million people speak English…..their first or native language.
    A. as                                    B. like                         C. for                           D. by
  6. The sun gives……vast amounts of gases.
    A. oft                                    B. on                           C. up                           D. down
  7. The wind is favourable….setting sail.
    A. with                                 B. to                            C. for                            D. in
  8. The traffic was held……because of the storm.
    A. over                                B. down                      C. up                           D. under
  9. She is kind to everyone……all of us love her.
    A. so                                   B. because                   C. in order                   D. so that
  10. No sooner had we started the picnic……the rain began pouring down.
    A. than                               B. when                       C. that                                     D. and

Choose the word or phrase among A, B, C, or D that best fits each blank space in the following passage.

About twenty per cent of the world’s present energy already comes from the sun in one form or another, special devices have already been made available to (14)……on the roofs of houses and flats to (15)……the sun’s rays and thus heat water. Thousands of these devices are now being used to provide (16)…..in homes throughout the United States while more (17)……a million solar water-heating units have already been (18)……ill homes in Japan. Other purposes for which (19) …. energy is at present being used include the separation of salt from seawater, irrigation and sewage disposal. (20)…..most people in developing countries, the need is not for air conditioners or central heating but for cheap (21)…..of cooking food. drying crops, and lighting homes.

  1. A. put                     B. locate                      C. fit                         D. fix
  2. A. greet                  B. catch                       C. contain                D. manufacture
  3. A. light                   B. energy                     C. life                       D. existence
  4. A. than                   B. of                             C. through               D. over
  5. A. built                   B. planned                   C. standing              D. attached
  6. A. sun                    B. sky                          C. space                   D. solar
  7. A. Through            B. By                           C. For                       D. At
  8. A. manners            B. ways                       C. models                D. types

Choose the underlined part among A, B, C, or D that needs correcting.

  1. I get a bad mark, I wish I did my homework last night.
    A. mark            B. did                         C. wish                        D. homework
  2. Some mistakes were made in the brochure, but they might corrected before you get back.
    A. mistakes             B. were made             C. corrected                D. get
  3. First of all, he asked me where I came and what did I like.
    A. First of all B. me                          C. came                       D. did I like

Use the correct form of the word given to complete each sentence.

  1. Two…….from the group “Friends of the Earth” are talking to the students, (represent)
  2. The…….charged me 100,000 VND for each room. (decorate)
  3. He got good marks in English because he speaks English. (fluent)
  4. My mother was…….worried when I went home late last night. (extreme)

Read the following passage carefully, then write True (T) or False (F) for each statement.

The search for alternative sources of energy has led in various directions. Many communities are burning garbage and other biological waste products to produce electricity. Converting waste products to gases or oil is also an efficient way to get rid of wastes.

Experimental work is being done to derive synthetic fuels from coal, oil shale, and coal tars. But today, that process has proven expensive. Other experiments are underway to harness power with giant windmills. Geothermal power, heat from the earth, is also being tested.

Some experts expect utility companies to revive hydropower that provided one third of the elcctricity used in the United States fifty years ago, but today it supplies only 4 per cent. The oceans are another potential source of energy. Scientists are

studying ways to convert the energy of ocean currents, tides, and waves to electricity. Experiments are also underway to make use of temperature differences in ocean water to produce energy.

  1. ……The passage is about the search for alternative sources of energy.
  2. ……Fifty years ago 4 per cent of the electricity in the United States was provided by hydropower.
  3. ……The process to derive synthetic fuels from coal, oil shale and coal tars has proven costly.
  4. ……The last paragraph infers that all alternative production of enerity will be derived from water.

Rewrite the following sentences without changing their meanings.

  1. He could not afford to buy the car.
    –>The car………………………………………………
  2. “Why don’t you put your lugtiage under the seat?” he asked me.
    –>He suggested………………………………………
  3. Although he had a good salary, he was unhappy in his job.
    –>In spite……………………………………………….
  4. I advise you to put your money in the bank.
    –>You’d…………………………………………………

ĐÁP ÁN
1. A 2. D 3. A 4. B 5. C 6. D 7. C 8. A 9. A 10. C 11. C 12. A
13. A 14. A 15. B 16. B 17. A 18. A 19. D 20C C 21. B
22. C (did — had done)
23. C (corrected — have been corrected)
24. D (did 1 like — I liked)
25. representatives 26. decorator 27. fluently 28. extremely
29. True 30. False 31. True 32. False
33. The car was too expensive for him.
(or) The car was so expensive that he couldn’t afford / buy it.
34. He suggested that I should put my luggage under the seat.
35. In spite of his good salary, he was unhappy in his job.
36. You’d better put your money in the bank.

Thảo luận cho bài: Đề thi thử vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2018 có đáp án – Số 6