SoanBai123 – Giáo án điện tử – Soạn bài Online  »  Ôn thi vào lớp 10: Môn Tiếng Anh   »   Đề thi thử vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2018 (có đáp án) – Số 4

Đề thi thử vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2018 (có đáp án) – Số 4

Rate this post

Đề thi thử vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2018 (có đáp án) – Số 4
Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

  1. A. climate                 B. pipe             C. trick                        D. tidal
  2. A. nuclear                B. tunic             C. humour                  D. pollute
  3. A. charge                 B. champagne  C. exchange              D. champion

Choose the best answer among A, B, C, or D that best completes each sentence.

  1. He asked me what…….and how……?
    A. was I doing – I live                         B. am I doing – live
    C. was doing – I lived                         D. I am doing – I lived
  2. Why…….spend more time on English pronunciation?
    A. we don’t B. we shouldn’t           C. don’t we     D. should we not
  3. Since the computer……, it has made considerable changes to our daily life.
    A. was invented B. has invented C. invented     D. is invented
  4. Don’t forget…….the letter for me.
    A. to post B. post                         C. posting        D. posted
  5. Water can’t…….here.
    A. find B. found                      C. to find        D. be found
  6. Vietnam, …….is in the South-east Asia, exports a lot of rice and coffee beans.
    A. who B. that                                     C. whose         D. which
  7. She didn’t tell me……she could come or not.
    A. whether B. if                             C. how            D. either
  8. Do you mind…….me a newspaper on the way home?
    A. buy             B. to buy                     C. buying        D. bought
  9. He has failed so many times, but he won’t…….
    A. give away B. give out                  C. give back   D. give up
  10. I am looking forward to…….from you soon, John.
    A. hear B. be heard                  C. hearing        D. heard

Choose the word or phrase among A, B, C, or D that best fìts the blank space in the following passage.

People are rapidly destroying the world’s tropical forests. In 1950, tropical forests (14)……about 8,700.000 square miles of the earth or about three-fourths of Africa. Today less than half the original extent of the earth’s tropical forests remains. Few tropical forest species can adjust to disturbance of their habitat. Most die when people clear large areas of forests. Scientists estimate (15)……tropical deforestation wipes out about 7,500 species per year.

Commercial logging and the expansion of agriculture have (16)……or wiped out wide areas of tropical forests. Huge mining projects, the construction of hydro-electric dams have also narrowed forest areas.

A complex combination of social, political and economic factors (17)……caused these destructive activities. Rapid population growth and poverty often intensify the pressure to clear tropical forests for short-term economic benefits. Brazil, Indonesia, and other nations have (18)……tropical forests to create new settlements that allow people (19)……out of overcrowded cities. Many conservation organizations (20)……with governments to conserve tropical forests. Such efforts include establishing protected areas, (21)……intelligent management of tropical forests and increasing awareness about the importance of tropical forests.

  1. A. fell                                 B. covered                              C. caught                     D. spreads
  2. A. what                              B. that                                     C. why                        D. which
  3. A. damaged                       B. damaging                           C. damage                   D. damages
  4. A. had                                B. having                                C. has                         D. have
  5. A. cutting out                     B. cutting down                       C. cut out                    D. cut down
  6. A, moving                          B. to move                               C. move                       D. moved
  7. A. were working                B. had worked                         C. worked                 D. are working
  8. A. promoting                     B. to promote                           C. promote                  D. promoted

Choose the underlined part among A, B, C, or D that needs correcting.

  1. They are planning on attending the convention next month and so I am.
    A. planning                        B. attending                C. next                        D. so I am
  2. Today was such beautiful day that I couldn’t bring myself to complete all my chores.
    A. such beautiful               B. myself             C. to complete             D. my chores
  3. He has less friends in his classes now than he had last year.
    A. less                               B. his                           C. than                        D. last year

Use the correct form of the word given to complete ettch sentence.

  1. I he government must take……..action on deforestation. (decide)
  2. It is……….to eat too much sugar and fat.             (health)
  3. The plans tor the……….were approved by the committee. (celebrate)
  4. He is always………..toward his colleagues.             (consider)

Read the following passage carefully, then write True (T) or False (F) for each statement.

Named after an ex-governor ot New South Wales, Sydney is the state’s capital city. Located on the south-east coast of Australia in the temperate zone, it enjovs a mild climate, average 14.5 hours of sunshine per day in summer and 10.25.

hours in winter. It is also the largest, oldest and perhaps the most beautifully situated city in Australia. First established by the British as a convict settlement in 1788. It is a modern cosmopolitan that has developed into one of the nation’s major industrial business, and manufacturing centres.

Sydney is home to nearly 4.2 million people (as at 1995). The suburbs reach out from the city centre and harbour creating a metropolitan area of about 3,000 square kilometres. The 57-square-kilometre harbour is one of the largest in the world and famous for the unmistakable arches of the Harbour Bridge and the graceful sails of the Opera House. It is a busy waterway with ferries, freighters, hydrofoils, and pleasure craft.

  1. …….Sydney is the capital city of Australia.
  2. …….Sydney has the tropical climate.
  3. …….Sydney is a major centre of industry, business, and manufacture.
  4. …….The Sydney Opera House is famous for its graceful sails and the Harbour Bridge for its unmistakable arches.

Rewrite the following sentences without changing their meanings.

  1. It is thought that the Prime Minister is considering raising taxes.

The Prime Minister………………………………………………………..

  1. It is the weakness of the foundations that leads to the collapse of the building.

If……………………………………………………………………………….

  1. Could you tell me the time of the last train to London?

Could you tell me when……………………………………………….?

  1. He was very sorry that he didn’t see Audrey on her trip to London.

He greatly regretted……………………………………………………..

ĐÁP ÁN

1. C 2. D 3. B 4. C 5. C 6. A 7. A 8. D 9. D 10. A 11. C 12. D
13. C 14. B 15. B 16. A 17. C 18. D 19. B 20. D 21. A
22. D (so 1 am — so am 1)
23, A (such beautiful — such a beautiful)
24. A (less — fewer)
25. decisive 26. unhealthy 27. celebration 28. considerate
29. False 30. False – 31. True 32. True
33. The Prime Minister is thought to be considering raising taxes.
34. If the foundation weren’t weak, the building wouldn’t collapse.
35. Could you tell me when the last train leaves for London?
36. He greatly regretted not seeing Audrey on her trip to London.

Thảo luận cho bài: Đề thi thử vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2018 (có đáp án) – Số 4