Đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh THPT Chuyên ĐH Vinh năm 2015

Rate this post

ĐỀ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN

MÔN THI: TIẾNG ANH
(Dành cho hệ không chuyên)
Thời gian làm bài: 60 phút(không kể thời gian phát đề)

A. PHONETICS: CircleA, B, C or D next to the word whose underlined part is pronounced differently from those of the other words. (1 point)

1. Athink                             Bthick                      Cthis                                    Dthanks
2. A. shoulder                       B. should                   C. could                                 D. would
3. Achemistry                     B. kitchen                  C. watch                                 D. catch
4. A. moment s                     B. slogans                 C. combs                                D. handbags
5. A. produce                         B. huge                     C. lunar                                  D. cure

B. GRAMMAR AND LEXICOLOGY

I. Circle A, B, C or D next to the word or phrase which best completes each sentence.(3 points)
6. My house________in 1986.
A. is built                               B. was building         C. was built                           D. has been built

7. The doctor________me not to stay up too late at night.
A. advised                             B. suggested              C. insisted                             D. forced

8. People in Israel are going to celebrate their festival________is called Passover.
A. whose                                B.who                         C. which                                D. where

9. I’d rather ________camping with them.
A. to go                                  B. going                      C. go                                       D. am going

10. He asked me________ .
A. what is my phone number                                  B. what my phone number were
C. what my phone number was                              D. what was my phone number

11. I don’t know why she avoids telling us the ________about what happened.
A. true                                    B. truth                       C. truly                                   D. truthful

12. He passed the examination ________he hadn’t been studying seriously.
A. because                        B. despite                   C. unless                                D. although

13. Each of the students________made to answer several questions.
A. was                                B. are                          C. were                                   D. have

14. We learn foreign languages ________know more about other peoples and countries.
A. so that                               B. in order to             C. just as                                D. for we

15. I planned to have a swim this morning but the weather is so ________
A. disappointed                    B. amused                  C. amusing                            D. disappointing

16. You should tell your son ________football in the street. It’s very dangerous.
A. not playing                       B. not play                 C. to not play                        D. not to play

17. I don’t like this wine because it is made ________grapes.
A. from                                   B. of                            C. on                                       D. with

18. The room has ________space, so you shouldn’t bring in much furniture.
A. little                                  B. a little                                 C. few                                     D. a few

19. I shall be ready ________a moment.
A. for                          B. in                            C. with                                   D. on

20. I am angry because you didn’t tell me the truth. I don’t like_________.
A. being deceived    B. to be deceive        C. be deceived                      D. being deceiving

II. There is a mistake in one of the four underlined parts of each sentence. Identify the mistake by circling A, B, C or D below the underlined part. (1 point)

21. In order tobeing a good salesclerk, you mustn’t be rude to the customers.

            A         B                                             C                 D

22. They have moved nothing in their room for they cameto live here.                                                                                                                  A                              B               C      D

23. Florida, that is known to be the Sunshine State, attracts many tourists every year.

                     A                     B                                        C                               D

24. Though they were poor, they had money enoughto buy food and clothes for their family.

        A                                                           B                 C                                   D

25. Most of books in the library have been bittenby termites.

                 A                B                     C         D

III. Use the word given in capitals at the end of each sentence to form a word that fits in the gap. Write your answers in the boxes. (1 point)

26. Everyone is happy that he is one of the most ____­_______ students.

27. The ghost film we saw on TV last night was not ___________ at all.

28. The company is not taking on any ___________ this year.

29. The village was ___________ damaged by an unexpected flood.

30. Phone the ____________ if the lights don’t work.

SUCCESS

INTEREST

EMPLOY

BAD

ELECTRIC

C. READING

I. Read the text carefully and then choose the best answers to the questions below by circling the corresponding letter A, B, C or D. (1 point)

In the early years of television, educational specialists believed that it would be very useful in teaching and learning. Many schools have bought television sets intending to use them effectively to improve the quality of education; but actually they are rarely used properly in classrooms.Meanwhile, children spend the majority of their out-of-school hours watching TV and their typical school days proceed as if television did not exist.

There are some explanations for the failure of television to get the interest of the teachers. Firstly, the schools that purchased television sets have not set aside money for equipment repairs and maintenance, so these television sets are sooner and later out of work. Secondly, these schools have not found an effective way to train teachers to integrate television into their ongoing instructional programs. Lastly, most teachers do not regard the quality of television and its usefulness in the classroom.

Teachers at the schools work hard for at least twelve years to train their students to become good readers. However, according to recent statistics, teenagers seldom spend their free time reading books and newspapers but watching television instead.

31. The text is about________
A. the use of television at schools.                             B. teaching and learning television.
C. educational specialists.                                           D. watching TV outside school.

32. When TV first appeared, educational specialists _________
A. did not appreciate it.                                                B. thought it was useless.
C. believed it would be useful for schooling.                D. banned children from watching TV.

33. According to the text, TV ________
A. has not been used properly in classrooms.            B. has been used effectively in classrooms.
C. has not existed in classrooms.                               D. has not attracted students’ interest.

34. There are _____ explanations for the failure of television to get the interest of the teachers.
A. two                              B. three                                  C. four                        D. five

35. According to recent statistics, children spend their free time _________
A. reading books.                                                          B. reading newspapers.
C. learning foreign languages.                                       D. watching TV.

II. Circle A, B, C or D  which best completes each blank in the following passage. (1 point)

The traffic light signal was invented by a railway signaling engineer. It was installed (36)_______the House of Parliament in 1868. It (37)_______like any railway signal of the time, and was operated by gas. However, it exploded and killed a policeman, and the accident (38)_______ further development until cars became common.

Modern traffic lights are an American invention. Red-green systems were installed in Cleveland in 1914. Three-color signals, (39)_______by hand from a tower in the middle of the street, were installed in New York in 1918. The first lights of this type to (40)_______in Britain were in London, on the junction between St. James street and Piccadilly in 1925.

36.   A. outside                      B. out                        C. out of                                 D. outdoors
37.   A. resembled                B. looked                   C. showed                              D. seemed
38.   A. forbade                     B. avoided                 C. discouraged                      D. disappointed
39.   A. worked                     B. operated                C. turned                                D. held
40.   A. show                         B. appear                   C. happen                              D. become

D. WRITING

I. Choose the sentence (A, B, C or D) that has the same meaning as the root one. (1 point)
41. His boss made him give up the job.
A. He was made giving up the job by his boss.
B. He was made to give up the job by his boss.
C. He was made give up the job by his boss.
D. He was made to be given up the job by his boss.

42. It started to rain at 2 o’clock and it is still raining.
A. It has been raining at 2 o’clock.                             B. It has been raining since 2 o’clock.
C. It has been raining for 2 o’clock.                           D. It has been raining in 2 o’clock.

43.I wish I had not missed the lecture.
A. I regret to miss the lecture.                                     B. I do not regret to miss the lecture.
C. I regret missing the lecture.                                                D. I do not regret missing the lecture.

44. Despite his wealth, Mr. Tom was not really happy.
A. Though Mr. Tom was rich, he was not really happy.
B. Though Mr. Tom was not rich, he was really happy.
C. In spite of being happy, Mr. Tom was not really rich.
D. Despite his happiness, Mr. Tom was really rich.

45. The weather has been so hot that few people want to go out.
A. The weather has been enough hot for many people to go out.
B. It has been such hot weather that few people want to go out.
C. The weather has been too hot to go out with many people.
D. The weather has not been hot enough, so few people want to go out.

II. Rewrite the following sentences so that they have the same meaning as the original. (1 point)

46. They have considered me as their great friend.
->I­­_________________________________________________.

47. “Do you know my teacher’s phone number, Nam?” said Mai
->Maiasked­­­­___________________________________________ .

48. Chipu does not take exercise regularly, so she becomes obese.
->If__________________________________________________.

49. All of the buildings in this town aren’t as high as yours.
->Yourbuilding________________________________________.

50. I become familiar to living in this quiet neighborhood.
->I_________________________________________________.

ĐÁP ÁN “Đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh THPT Chuyên ĐH Vinh năm 2015”

A. PHONETICS:Circle A, B, C or D next to the word whose underlined part is pronounced differently from those of the other words.[5x 0.2 = 1 point]
1. C
2. A
3. A
4.A
5.C

B. GRAMMAR AND LEXICOLOGY
I. Circle A, B, C or D next to the word or phrase which best completes each sentence below.
[15x 0.2 = 3 points]

6. C
7. A
8. C
9. C
10. C
11. B
12. D
13. A
14. B
15. D
16. D
17. A
18. A
19. B
20. A

II. There is a mistake in one of the four underlined parts of each sentence. Identify the mistake by circling A, B, C or D below the underlined part.[5 x 0.2 = 1 point]

21. B
22. B
23. A
24. B
25. A

III. Use the word given in capitals at the end of each sentence to form a word that fits in the gap. Write your answers in the boxes.[5×0.2 = 1 point]

26. successful
27. interesting
28. employee(s)
29. badly
30. electrician

C. READING
I. Read the text carefully and then choose the best answers to the questions below by circling the corresponding letter A, B, C or D. [5 x 0.2 = 1 point]

31. A
32. C
33. A
34. B
35. D

II. Circle A, B, C or D which best completes each blank. [5 x 0.2 = 1 point]

36. A
37. B
38. C
39. B
40. B

D. WRITING
I. Choose the sentence that has the same meaning as the root one.[5x 0.2 = 1 point]

41. B
42. B
43. C
44. A
45. B

II. Rewrite the following sentences so that they have the same meaning as the original ones.
[5x 0.2 = 1 point]
46. I have been considered as their great friend (by them).
47. Mai asked Nam if/whether he knew her teacher’s phone number.
48. If Chipu took exercise regularly, she would not become obese.
49. Your building is the highest in this town.
50. I get/am used to living in this quiet neighborhood.

Thảo luận cho bài: Đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh THPT Chuyên ĐH Vinh năm 2015